Zero Waste Week 2024 'Samen Afvalvrij' in West Brabant

5 maanden geleden gepubliceerd

Van zondag 24 maart tot en met zaterdag 30 maart 2024 vindt de Zero Waste Week plaats in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Het doel van deze week is inwoners laten zien hoe leuk en eenvoudig leven met minder afval kan zijn. Het thema van dit jaar is ‘Samen Afvalvrij’.

Minder afval produceren

Met bijna 500 kilo afval per persoon per jaar is het belangrijk dat Nederlanders actie ondernemen om afval te verminderen. De Zero Waste Week is een speelse en uitnodigende manier om handen en voeten te geven aan dit probleem. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met lokale organisaties en Zero Waste Nederland.

Activiteiten en workshops

De Zero Waste Week is meer dan een festival, het is een actieweek. Inwoners worden uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende activiteiten en workshops, zoals wandel- of fietstours voor afvalvrij boodschappen doen, kledingruilen, een vlaggenlijn maken van reststoffen, zelf tandpasta maken en leren composteren. Al deze activiteiten zijn gericht op het verminderen van afval en verspilling, terwijl je ook nog geld bespaart.

Samenwerking met gemeenten

De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben in 2023 het Regionaal Afvalpreventie-akkoord ondertekend. Met het mogelijk maken van de Zero Waste Week zetten zij deze symbolische ondertekening om in actie. Elisah Pals, initiatiefneemster van deze week en oprichter van Zero Waste Nederland, benadrukt de waarde van samenwerken in deze week en nodigt iedereen uit om deel te nemen.

Het team achter de Zero Waste Week

Het team dat de Zero Waste Week organiseert bestaat uit verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, zorgt voor alle contacten en een uitgebalanceerd programma. Ron Bekker, leefstijlcoach, trainer en organisator van duurzame evenementen bij Runnerscafe, begeleidt en ondersteunt de hele week. Het team van Samen in de Regio zorgt voor de verbinding en samenwerking in de regio West-Brabant.

De Zero Waste Week is een feest voor inwoners en bedrijven in de regio West-Brabant. Het is een kans om te leren, te ontdekken en het leven zonder afval te vieren.